مقایسه آب کاربردی گندم با نیاز آبیاری آن در اقلیم‌های مختلف استان کرمانشاه

پذیرفته شده برای پوستر
کد مقاله : 1010-FWMC5
نویسندگان
1بخش تحقیقات خاک و آب، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان کرمانشاه، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، کرمانشاه، ایران.
2بخش تحقیقات آبیاری، موسسه تحقیقات خاک و آب، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، کرج، ایران.
3استادیار، بخش تحقیقات مهندسی زهکشی، موسسه تحقیقات فنی و مهندسی کشاورزی، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، کرج، ایران.
چکیده
یکی از راه‌کارهای سازگاری با کمبود آب، مدیریت بهینه منابع آب و بهبود کمی و کیفی تولید در بخش کشاورزی، آگاهی از مقدار آب کاربردی توسط کشاورزان و مقایسه آن با نیاز آبیاری گیاه تحت کشت آن‌ها می‌باشد. هدف از انجام این پژوهش مقایسه و تحلیل آب کاربردی گندم توسط کشاورزان با نیاز آبیاری این گیاه در اقلیم‌های سرد (سنقر)، معتدل (کرمانشاه) و گرم (سرپل ذهاب) استان کرمانشاه می‌باشد. به منظور انجام پژوهش حاضر تعداد 34 مزرعه تحت شرایط زارعین انتخاب و در طول فصل رشد اندازه‌گیری‌های میدانی انجام شد. برای مقایسه آب کاربردی گندم توسط کشاورزان با نیاز آبیاری آن از صفت راندمان کاربرد آب در مزرعه استفاده گردید. نتایج حاصل از این پژوهش نشان داد در 24 درصد از مزارع منتخب گندم، کشاورزان آب کمتری از مقدار نیاز آبیاری این گیاه به کار می‌بردند و مزارع آن‌ها قطعا کم‌آبیاری می‌شد. اما در مابقی مزارع منتخب، میانگین راندمان کاربرد آب در مزارع گندم در روش آبیاری بارانی در شهرستان‌های سنقر، کرمانشاه، سرپل ذهاب و میانگین 3 شهرستان به‌ترتیب 6/94، 5/95، 8/87 و 1/91 درصد و در روش آبیاری سطحی به‌ترتیب 8/80، 3/75، 8/62 و 3/73 درصد حاصل شد.
کلیدواژه ها
موضوعات