اولین همایش ملی مدیریت آب در مزرعه با همکاری مؤسسه تحقیقات خاک و آب و سازمان‌های مرتبط در خرداد سال ۱۳۹۱ در شهر کرج برگزار گردید. این همایش با هدف بررسی نقش مدیریت‌های آبیاری و زراعی در بهبود بهره‌وری مصرف آب و ارائه آموزش‌های لازم به بهره‌برداران برگزار شد. پس از پایان یافتن همایش اول، خلاهایی مشهود شد که نیاز به اقدامات بیشتر در دوره‌های بعدی اشاره می‌کرد. از این رو، همایش دوم نگاه دقیق‌تری به عوامل موثر در مدیریت آب در مزرعه داشت. این عوامل شامل آب، خاک، گیاهان، اتمسفر، مدیریت سیستم‌های آبیاری و زراعی، الگوهای کشت، آب‌های شور و نامتعارف، دانش بومی و علوم و فناوری‌های نوین، آموزش و ترویج، و عوامل اقتصادی، اجتماعی، سیاسی، زیست محیطی و اخلاقی بود. در همایش سوم، تمرکز بر تقاضا محوری آب در بخش کشاورزی و جایگاه آن در زمینه مدیریت آب در مزرعه بود. در این همایش، چالش‌ها و نقاط ضعف در ساختار الگوی مصرف آب، عدم هماهنگی و برنامه‌ریزی مناسب در مراکز اجرائی و تحقیقاتی، کمبود توجه به بهره‌برداران، عدم شناسایی و بهره‌گیری از ظرفیت‌های اراضی در مدیریت حاصلخیزی، کمبود پشتیبانی علمی و پژوهشی، عدم توجه به تشکل‌های آب‌بران، و نیاز به توسعه زیرساخت‌های نرم‌افزاری زیر ذره بین قرار گرفت. با بررسی کلی سه همایش قبلی، موسسه تحقیقات خاک و آب در حالی اقدام به برگزاری همایش چهارم نمود که این همایش مصادف با هفدهمین کنگره علوم خاک کشور شد؛ و این دو همایش با هم برگزار گردید.  این همایش جامع با شعار حکمرانی حکیمانه به بررسی ابعاد حکمرانی آب پرداخت. در این همایش نمایان شد که حکمرانی آب کشاورزی با گسست های جدی روبرو است و به نظر می رسد کلید حل مسئله در حل این گسست ها است. با توجه به این نکات و ورود به عصر فناوری، همایش پنجم با تاکید بر آبیاری دقیق و جایگاه و تجربیات بهره‌برداران در مدیریت آب در مزرعه به بحث و گفتگو پیرامون استفاده از فناوری‌های نوین در این زمینه و مسائل مرتبط با آن در کشور خواهد پرداخت.

دکتر آرش تافته

دبیر علمی پنجمین همایش مدیریت آب در مزرعه