تحلیل کمبود آب سبز سیب‌زمینی در شرایط تغییر‌اقلیم

پذیرفته شده برای پوستر
کد مقاله : 1023-FWMC5
نویسندگان
Agricultural Research & Education Organization(AREO) · Research and Education Center for Agriculture and Natural Resources of Sistan
چکیده
گرمایش جهانی از واقعیت‌های عصر امروز است که عواقبِ ناخوشایندِ آن در بسیاری از کشورهای جهان مشهود بوده است. بخش کشاورزی، به عنوان بزرگ‌ترین مصرف‌کننده‌ی آب شیرین در جوامعِ پیشرفته و در حال توسعه، یکی از مهم‌ترین بخش‌های متاثر از این پدیده‌ی طبیعی است. در این پژوهش تأثیر تغییر‌اقلیم بر کمبود آب سبز سیب‌زمینی در پنج ایستگاه اردبیل، همدان نوژه، اصفهان، همدان فرودگاه و کاشان با استفاده از مدل گیاهی Aquacrop و براساس سناریوهای مختلف تغییر‌اقلیم مورد بررسی قرار گرفت. از مدل LARS-WG، برای تولید داده‌های هواشناسی بارش و دما در دوره آینده استفاده شد. صحت‌سنجی مدل بر مبنای شاخص‌های NRMSE (36/46-76/12 برای بارش، 58/14-70/1 دمای حداقل، 31/2-21/1 دمای حداکثر) و کارایی مدل (مقادیر نزدیک به یک برای تمامی متغیرها) حاکی از توانایی بالای مدل در شبیه‌سازی مؤلفه‌های اقلیمی در تمام ایستگاه‌ها بود. بررسی داده‌های تولید شده در بازه‌ی زمانی 2011 تا 2100 نشان داد که اکثرِ مدل‌های گردش عمومی جو افزایش بارش و دماهای کاردینال را به همراه خواهند داشت. نتایج نشان می‌دهد که میانگین کمبود آب سبز در دوره‌ی پایه در ایستگاه‌های اردبیل، اصفهان، همدان-فرودگاه، همدان-نوژه و کاشان به ترتیب برابر با 78/698، 66/1606، 2/1037، 02/1348 و 72/1130 بود، که این مقدار در آینده غالباً افزایش خواهد یافت.
کلیدواژه ها
موضوعات