اثر کمآبیاری بر کارایی و بهرهوری مصرف آب محصول گندم در شهرکرد
پذیرفته شده برای پوستر
کد مقاله : 1050-FWMC5
نویسندگان
1بخش تحقیقات خاک و آب، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان چهارمحال و بختیاری، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، شهرکرد، ایران.
21. استادیار پژوهش، بخش تحقیقات خاک و آب، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان چهارمحال و بختیاری، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، شهرکرد، ایران
چکیده
کمآبیاری یا صرفه جویی در مصرف آب میتواند بعنوان یک روش موثر مدیریت آب در مزرعه موجب افزایش سطح زیر کشت گردیده و به تعیین الگوی کشت بهینه کمک نماید. کمآبیاری یک استراتژی سودمند اقتصادی در وضعیت محدودیت آب است که میتواند با هدف حداکثر استفاده از واحد حجم آب یا ارتقای راندمان آب مصرفی مطرح باشد. هدف از پژوهش حاضر، بررسی اثر کمآبیاری بر کارایی و بهرهوری مصرف آب محصول گندم طی سال زراعی 1399، در ایستگاه تحقیقاتی چهار تخته واقع در مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان چهارمحال و بختیاری میباشد. تیمارهای مورد آزمایش در این تحقیق شامل سه سطح مدیریت کمآبیاری بهمیزان تأمین (FI)100، (RDI80 )80 و (RDI65)65 درصد کمبود رطوبت خاک میباشد. بهطورکلی نتایج مقایسه میانگینها نشان داد بیشترین کارآیی مصرف آب و بهرهوری آب بهترتیب برابر 87/1 و 67/1 کیلوگرم در مترمکعب مربوط به تیمار مدیریت کم آبیاری FI بود و کمترین کارآیی مصرف آب و بهرهوری آب بهترتیب برابر 35/1 و 20/1 کیلوگرم بر مترمکعب در تیمار مدیریت کم آبیاری RDI65 حاصل شد. بهطور کلی نتایج نشان داد، روش قطرهای نواری میتواند از مهمترین راهکارهای صرفهجویی در مصرف آب و یکی از گزینههای مؤثر در مدیریت آبیاری تحت شرایط کمآبی و تنش برای کشت این محصول در مناطق خشک و نیمهخشک ایران باشد.
کلیدواژه ها
موضوعات