بررسی اثرات برهمکنش کاربرد سلنیوم و کمآبیاری بر بهرهوری آب و برخی خصوصیات گیاه نعناع فلفلی
پذیرفته شده برای پوستر
کد مقاله : 1067-FWMC5
نویسندگان
1استادیار گروه علوم و مهندسی آب، مجتمع آموزش عالی تربت جام، تربت جام، ایران.
2استادیار گروه علوم و مهندسی باغبانی، مجتمع آموزش عالی تربت جام، تربت جام، ایران.
چکیده
به منظور بررسی اثرات تنش کمآبیاری و فرمهای مختلف کاربرد سلنیوم بر بهرهوری آب و برخی خصوصیات گیاه نعناع فلفلی، آزمایشی به صورت قاکتوریل و در قالب طرح کاملاً تصادفی در سال 1400 در گلخانه تحقیقاتی مجتمع آموزش عالی تربت جام انجام شد، اثرات تنش رطوبتی شامل دو سطح 100 (I1) و 50 (I2) درصد نیاز آبی و کاربرد سلنیوم شامل چهار سطح (عدم کاربرد (صفر)، اختلاط با آب آبیاری به میزان پنج میلیگرم بر لیتر سلنات سدیم (I)، محلولپاشی برگی سلنیوم به میزان پنج میلیگرم بر لیتر سلنات سدیم قبل از اعمال تنش رطوبتی (Leafbefore) و محلولپاشی برگی سلنیوم به میزان پنج میلیگرم بر لیتر سلنات سدیم بعد از اعمال تنش رطوبتی(Leafafter)) بر گیاه نعناع فلفلی مورد بررسی قرار گرفت. نتایج این پژوهش نشان داد که با افزایش سطح تنش رطوبتی از 100 درصد نیاز آبی به 50 درصد نیاز آبی، وزن تر، وزن خشک و درصد اسانس گیاه نعناع فلفلی به ترتیب 95/34، 64/33 و 53/34 درصد کاهش و بهرهوری آب 69/30 درصد افزایش یافت. همچنین در تیمارهای سلنیوم شامل Leafbefore، Leafafter و I نسبت به عدم کاربرد سلنیوم، بهرهوری آب به ترتیب 87/66، 79/41 و 25/29 درصد افزایش یافت. در بین تیمارهای سلنیوم، تیمار Leafbefore بیشترین میزان افزایش وزن تر، وزن خشک، بهرهوری آب و درصد اسانس گیاه نعناع فلفلی را داشت. نتایج نشان داد که سلنیوم در غلظت مورد استفاده در این پژوهش موجب افزایش بعضی خصوصیات گیاه نعناع فلفلی شد و در کاهش اثرات تنش کمآبیاری در این گیاه، موثر واقع گردید.
کلیدواژه ها
موضوعات