بررسی مدیریت آبیاری در مراحل مختلف رشد بر عملکرد دو رقم عدس

پذیرفته شده برای پوستر
کد مقاله : 1089-FWMC5
نویسندگان
1دانشیار، گروه زراعت و اصلاح نباتات، واحد لاهیجان، دانشگاه آزاد اسلامی، لاهیجان ، ایران
2محقق، گروه آبیاری و فیزیک خاک، مؤسسة تحقیقات خاک و آب، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، کرج، ایران
چکیده
آب یکی از ﻋوﺎﻣﻞ ﻣﺤﺪودﮐﻨﻨﺪه تولید عدس ﻣﯽﺑﺎﺷﺪ. لذا شناخت میزان آب مصرفی در مراحل رشد، ﯾﮑﯽ از ﻣﻮﺿﻮﻋﺎت مهم در تولید این محصول اﺳﺖ. آزمایش حاضر به صورت کرت‌های خرد شده و در قالب طرح بلوک‌های کامل تصادفی در سه تکرار در منطقه دیلمان در استان گیلان در سال 1400-1401 انجام شد. عامل اصلی شامل چهار سطح بدون آبیاری‌ (دیم)، آبیاری در مرحله گلدهی، آبیاری در مرحله غلاف‌دهی و آبیاری در مرحله گلدهی و غلاف‌دهی و عامل فرعی شامل دو رقم مرجو و زیبا بود. نتایج تجزیه واریانس نشان داد که اثر مدیریت آبیاری، اثر ارقام و اثرمتقابل آن‌ها در سطح 1 درصد بر عملکرد بیولوژیک، دانه و غلاف معنی‌دار بود. بیشترین عملکرد بیولوژیک، دانه و غلاف در شرایط آبیاری در مرحله گلدهی و غلاف‌دهی در رقم مرجو به ترتیب با میانگین 4241، 1182 و 1400 کیلوگرم در هکتار بود. ﺑﻪ‌ﻃﻮر ﻛﻠﻲ می‌توان نتیجه گرفت که با مساعدشدن شرایط آبیاری، بر وزن دانه و غلاف عدس افزوده شد و در نهایت افزایش عملکرد دانه را در هر دو رقم مرجو و زیبا در پی داشت.
کلیدواژه ها
موضوعات