تغییرات شوری آب در دشت اشتهارد؛ هشداری برای تخریب خاک

پذیرفته شده برای پوستر
کد مقاله : 1183-FWMC5
نویسندگان
1عضو هیات علمی موسسه تحقیقات خاک و آب
2عضو هیات علمی، موسسه تحقیقات خاک و آب
3عضوهیئت علمی
4عضو هیات علمی
چکیده
در مناطق خشک و نیمه خشک، شوری خاک یکی از مهمترین چالش‎های تهدید کننده زیست محیطی و امنیت غذایی بوده که در سالهای اخیر و با گسترش ناهنجاری‎های اقلیمی و کاهش بارندگی‎ها، روندی افزایشی داشته است. 20 درصد از اراضی زراعی آبی جهان (45 میلیون هکتار از مجموع 227 میلیون هکتار کشت آبی)، تحت تأثیر نمک قرار دارند. افزایش شوری و کاهش کیفیت آبهای آبیاری، در افزایش شوری خاک موثر است. در این مطالعه، روند تغییرات شوری خاکهای کشاورزی منطقه اشتهارد در بازه زمانی 1400-1390، با استفاده از فن سنجش از دور بررسی و با تغییرات شوری آبهای زیرزمینی منطقه در این بازه زمانی مورد تحلیل و واکاوی قرار گرفت. نتایج نشان داد شوری خاکهای کشاورزی منطقه اشتهارد طی این دوره زمانی رو به افزایش بوده و حدود 18 درصد از سطح خاکهای غیر شور کاسته شده و به درجات مختلف شور شده‎اند. همین روند افزایشی در شوری آبهای زیرزمینی نیز دیده شده که می‎تواند بر افزایش شوری و تجمع نمک در خاکهای این منطقه تاثیرگذار باشد.
کلیدواژه ها
موضوعات