بررسی تأثیر کاربرد اصلاح کنندهی گچ کشاورزی در اصلاح خاکهای شور در منطقه شهمان خوزستان
پذیرفته شده برای پوستر
کد مقاله : 1121-FWMC5
نویسندگان
1دانشجوی دکتری آبیاری و زهکشی، گروه علوم و مهندسی آب، دانشکده موضوعی کشاورزی، آب، غذا و فراسودمندها، واحد علوم و تحقیقات، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران.
2عضو هیات علمی گروه علوم و مهندسی آب، دانشکده موضوعی کشاورزی، آب، غذا و فراسودمندها، واحد علوم و تحقیقات، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران.
چکیده
اصلاح خاکها، یکی از روشهای حفظ و توسعه پایدار اراضی کشاورزی محسوب میگردد. وجود یون سدیم در کنار شوری، تشکیل یک خاک شور- سدیمی را داده و موجب بروز مشکلات فراوانی در روند رویشی گیاهان میگردد، لذا اتخاذ راهکارهای لازم جهت اصلاح این خاکها، با توسل به روشهای فیزیکی و شیمیایی، همچون کاربرد کلسیم در آبشویی، اجتنابناپذیر به نظر میرسد. در این پژوهش، جهت بررسی وضعیت خاکهای منطقه، با حفر پروفیل، از اعماق0-تا-200سانتیمتری خاک در فواصل 25 سانتیمتر، اقدام به تهیه نمونه گردید. پس از تجزیه آن در آزمایشگاه و محاسبه مقادیر SAR، EC، ESP، CEC و غیره به مطالعه خصوصیات فیزیکی و شیمیایی آن پرداخته شد. مقدار آب مورد نیاز جهت آبشویی، به میزان 100 سانتیمتر و در 4 مرحله (هرمرحله به عمق 25 سانتیمتر) تعیین گردید. بررسی نتایج، بیانگر آن است که خاک از نوع شور- سدیمی بود. خاکهای شور- سدیمی دارای هدایت الکتریکی بیش از 4 دسیزیمنس بر متر و درصد سدیم تبادلی بیش از ds/m 15 است. درنتیجه مشکل مضاعف این خاکها، بالابودن مقدار نمکهای محلول و درصد سدیم تبادلی است و pH کمتر از 5/8 میباشد که با آبشویی به خاک سدیمی تبدیل شده است و pH به مرز 5/8 رسیده است که برای جلوگیری از هم پاشیدگی خاکدانهها از اصلاح کننده گچ کشاورزی استفاده شد که با مصرف گچ برخی دیگر از ویژگیهای فیزیکـی و شـیمیایی و حتـی بیولوژیکی خاک نیز اصلاح گردید.
کلیدواژه ها
موضوعات