بررسی فعالیت آنزیم سوپراکسید دیسموتاز، پراکسیداز و ساکاروز سنتتاز کینوا در مواجهه با تنش شوری

پذیرفته شده برای پوستر
کد مقاله : 1090-FWMC5
نویسندگان
1سازمان آب و برق خوزستان
2دانشگاه بین المللی امام خمینی قزوین
چکیده
به منظور بررسی فعالیت آنزیم سوپراکسید دیسموتاز، پراکسیداز و ساکاروز سنتتاز کینوا(Chenopodium quinoa willd.) تحت تأثیر شوری آزمایشی مزرعه ای به‌صورت طرح بلوک‌های کامل تصادفی در شرکت کشت و صنعت نیشکر میرزا کوچک خان در جنوب غرب خوزستان در سال 1398با 3 تکرار اجرا شد. در این تحقیق ارقام کینوا به عنوان عامل اصلی و آبیاری دو سطح شوری (شاهد و 45 دسی زیمنس بر متر) به عنوان عامل فرعی در نظر گرفته شدند. نتایج تحقیق نشان داد افزایش غلظت آنزیم سوپراکسید دیسموتاز و پراکسیداز در سطح شوری 45 دسی زیمنس بر متر به وضوح مشخص است به طوری که در تیمارهای بیشترین عملکرد دانه به ترتیب به 9.2 و 19.7 میکروگرم بر میلی‌گرم پروتئین رسید. با افزایش سطح تنش شوری، غلظت آنزیم ساکاروز سنتتاز کاهش می‌یابد. در تیمارهای واقع در شرایط بدون تنش (شاهد)، حداکثر میزان آنزیم ساکاروز سنتتاز حاصل شد که به‌عنوان عامل مهم در رشد و تولید گیاه شناخته می‌شود. طی آبیاری با آب بسیار شور (45 دسی زیمنس بر متر)، اگرچه عملکرد دانه کاهش یافت اما به دلیل افزایش آنزیم‌های آنتی اکسیدانی از جمله فعالیت آنزیم سوپراکسید دیسموتاز و پراکسیداز تولید دانه در گیاه میسر بود. افزایش فعالیت آنزیم ها در شرایط تنش شوری نشان دهنده کارایی بهتر بوته‌های کینوا از نظر جنبه‌های مختلف رشدی و متابولیسم است.با توجه به هدف طرح مبنی بر رفتارشناسی ارقام کینوا و بررسی تحمل آن‌ها به شوری، می‌توان کشت آن را به‌عنوان یک راهکار در اراضی جنوب اهواز بکار برد.
کلیدواژه ها
موضوعات